مسجد گوهرشاد مشهد

مسجد گوهرشاد مشهد

ضعیفمعمولیمتوسطخوبعالی 3,50 از 5 ( 2 رای )
Loading...

مسجد گوهرشاد مشهد که در سال هشتصد و بیست و یک هجری قمری به دستور گوهرشاد همسر شاهرخ تیموری ساخته شد، جزء بزرگترین مسجدهای 4 ایوانی ایران می باشد و در جنوب حرم علی بن موسی الرضا قرار دارد. به دلیل زیبایی و ظرافت کاشی‌کاری و خط و اسلوب معماری مسجد گوهرشاد مشهد، از شاهکارهای معماری ایرانی در دوره تیموری؛ و به دلیل مجاورت با آرامگاه علی بن موسی الرضا و موقوفات بسیار از شلوغ ترین و مهم ترین مسجدهای ایران به شمار می‌رود، به طوری که برخی آن را پر بازدیدترین مسجد در ایران می دانند که بسیار مورد توجه مسافران تور مشهد می باشد. این مسجد با وسعت 9410 متر مربع دارای 4 ایوان  می باشد. که این ایوان ها به نام های: مقصوره، دارالسیاده، حاجی حسن و آب و هفت شبستان می باشد که وسیع ترین آنها، ایوان مقصوره می باشد که با مقرنس کاری و کتیبه خط ثلث بایسنغر میرزا و کاشی کاری زیبایی تزئین شده است.

بارها و در زمان‌های مختلف، بر اثر عوامل طبیعی و انسانی صدمات فراوانی متوجه مسجد گوهرشاد مشهد شده است؛ از جمله در زمین لرزه سال 1084، ایوان مقصوره صدماتی دید که بازسازی گشت و همچنین پس از گلوله‌باران روس‌ها در سال 1330 هـ. ق بود که به صدمه دیدن گنبد و ایوان‌های مسجد منجر گردید از جمله مرمت‌های دیگر مسجد می باشد که در سال 1339 قمری گنبد و ایوان‌های شرقی و غربی مسجد و ایوان مقصوره مرمت گردیدند. گنبد ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد، در سال 1339 ش برای مرمت اساسی تخریب گشت و ساخت مجدد آن با رعایت همان ویژگیهای گذشته و حفظ مشخصات اصلی، زیر نظر مهندس عباس آفرنده و توسط معماران ایرانی آغاز گردید و در سال 1341 ش خاتمه یافت و کف ایوان با سنگهای مرمر مفروش گشت و در سال 1345 ش دور ساقه گنبد با کاشی معرق کتیبه‌ای مزین گردید و در همان زمان نیز سنگهای ازاره داخل ایوان مقصوره تعویض گردید.

اسم گوهرشاد در دو جا، یکی در قسمت بالای در نقره‌ای که به دارالسیاده می‌رود و دیگری بر کتیبه ایوان مقصوره که به خط زیبای شاهزاده بایسنقر می‌باشد با کاشی معرق نگاشته شده‌است و در قسمت وسط نیز کتیبه‌ای به نام محمد رضا امامی وجود دارد.

منبر صاحب الزمان (عج) مسجد گوهرشاد مشهد واقع در کنار محراب ایوان مقصوره، از لحاظ قدمت حائز اهمیت است و از چوب گردو و گلابی با شیوه منبت‌کاری بدون به کار رفتن میخ در آن، به دست پر توان استاد محمد نجار خراسانی، منبت کار معروف عصر فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است و در سال 1325 شمسی توسط مرحوم استاد حیدر نیکنام گلپایگانی مرمت شد.

مسجد گوهرشاد مشهد

گنبد رفیع مسجد گوهرشاد مشهد بر فراز ایوان مقصوره، بر عظمت این بنا افزوده است. ارتفاع گنبد حدود 41 متر و فضای خالی بین دو پوشش گنبد، 10 متر است. سطح خارجی آن با آجر لعاب‌دار و یک کتیبه با خط کوفی تزیین شده است. در دو طرف این ایوان، دو مناره هر کدام به ارتفاع 43 متر از کف مسجد ساخته شده و دارای کتیبه‌‌هایی چند است.

سردرهای مسجد گوهرشاد: در سه ورودی از خیابان‌‌های شیرازی، نواب صفوی و طبرسی، سردرهایی با زیربنای بیش از 70 هزار متر مربع برای شکل دادن به مجموعه بارگاه منور امام (علیه السلام) مشهد احداث شده است.

سردر طبرسی: 26923 متر مربع مساحت و 27715 متر مربع زیربنا دارد و در مسیر ورود زائران از خیابان طبرسی و در شمال اماکن متبرکه و روضه منوره واقع شده است.

سردر نواب صفوی: این سردر، در مسیر ورود زائران از خیابان نواب صفوی و در شرق اماکن متبرکه واقع شده است. 16164 متر مربع مساحت، 16850 متر مربع زیربنا دارد.

سردر شیرازی: در مسیر ورود زائران از خیابان شیرازی و در غرب اماکن متبرکه واقع شده و 24625 متر مربع مساحت و 25492 متر مربع زیربنا دارد.

تصاویر مسجد گوهرشاد مشهد

آدرس و موقعیت مسجد گوهرشاد مشهد روی نقشه

نظرات در مورد مسجد گوهرشاد مشهد

با ثبت نظرات، مارا در بهبود خدمات یاری نمایید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *